Acest studiu realizat de cercetătorii britanici de la Institute of Cancer Research din Londra furnizează informaţii cruciale în ceea ce priveşte mecanismul care duce la recidivarea cancerului şi oferă indicii cheie cu privire la motivul pentru care sistemul imunitar nu reuşeşte să apere organismul împotriva bolii, scrie Futurism.
De asemenea, studiul a scos la iveală că, prin restaurarea răspunsului imunitar al organismului la funcţiile sale adecvate, imunoterapia se poate dovedi eficientă în prevenirea reapariţiei cancerului.
Problema de bază a studiului a fost cum un număr foarte mic de celule canceroase rezistente la tratament pot deveni o forţă letală de ocupaţie după ce au rămas inactive pe o durată de timp. Într-o încercare de a da un răspuns problemei, savanţii au studiat răspunsurile imunitare la şoareci: au analizat cum celulele sistemului imunitar operează înaintea tratamentului pentru cancer, după tratament şi la recidivarea tumorii.
În mod normal, celulele imunitare declanşează inflamaţia prin eliberarea de semnale atunci când simt o infecţie sau o traumă. Acest proces, în unele cazuri, ajută sistemul imunitar să omoare celulele canceroase. Totuşi, unele celule scapă. În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit răspunsul celulelor canceroase post-tratament utilizând imunoterapii şi au putut întârzia sau, în unele cazuri, chiar opri recidivarea bolii.
Descoperirea-cheie a fost o proteină numită TNF-alpha care poate fi versatilă: poate fi un agent anti-tumoare, susţinând răspunsul imunitar la celule canceroase sau ca un nou tip de proteină care ajută la recidivă. De asemenea, TNF-alpha poate influenţa celulele canceroase rezistente, în sensul că le determină să influenţeze celulele care omoară cancerul să se oprească.
„În urma studiului, am ajuns la concluzia că propriul sistem imunitar al organismului pare să aibă un rol crucial la recidivarea cancerului”, a precizat Alan Melcher, co-autorul cercetării. „Sistemul imunitar porneşte de la a ţine celulele canceroase sub control şi ajunge la trezirea şi hrănirea celulelor reziduale, în timp ce nu acţionează împotriva creşterii lor”, adaugă acesta.
„Uimitor este că multe dintre metodele folosite de tumorile rezistente de a recreşte şi de a se ascunde de sistemul imunitar pot fi blocate utilizând imunoterapiile din prezent”, conchide cercetătorul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost descoperit anticorpul pentru cancer